Ali Şeriati – İslam Sosyolojisi Üzerine

e-kitap indir
İslam Sosyolojisi Üzerine Kitap Kapağı İslam Sosyolojisi Üzerine
Ali Şeriati
Düşünce Yayınları

Pek çok Müslüman, hicret deyince Peygamberin buyruğu üzerine, bazı sahabelerin Mekkeden Habeşistana ve Medineye göç etmesini anlamaktadır. Bazılarına göre, genel olarak hicret; ilkel yahut yarı medeni bazı insanların coğrafi veya siyasi sebeplerle bir yerden başka bir yere göçmelerinden ibarettir. Müslümanlar için ise, Müslümanların ve Peygamberin hayatında olmuş bir olaydır. Ne var ki, Kuranın hicreti anlatırken kullandığı ifadeden, hicretin felsefi ve sosyal açıdan çok derin bir kavram olduğunu sezinledim. Daha sonra, dikkatimi tarihe yöneltince, hicretin hiç de basit bir olayı değil, tam tersine son derecede muhteşem bir ilke olduğunu; buna rağmen şimdiye kadar, kimsenin bu konuya değinmediğini gördüm. Bütün tarih boyunca hicret, medeniyetlerin doğuşunda başlıca etken olduğu halde, tarih felsefesiyle uğraşanlar bile bu konuya gereken önemi vermemişlerdir.
Tarihte bildiğimiz yirmi yedi medeniyetin hepsi, bir hicretten sonra ortaya çıkmışlardır. Bunun bir tek istisnası bile yoktur. Bir başka deyişle, ilkel bir topluluğun, yaşadığı yurdu bırakıp bir başka yere göçmeden medenileşebildiğini gösteren bir örnek yoktur.
Tarih ve sosyoloji açısından büyük önem taşıyan bu konuyu, İslamdan ve Kuranın hicretten söz eden geçici ve yaygın hicret emreden ayetlerinin üslubundan çıkardım...


!!! KIRIK LİNK BİLDİRİM FORMU !!!

e-kitap indir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir